CUM SĂ COMPENSĂM EFECTELE DISTANȚĂRII SOCIALE ÎN RÂNDUL COPIILOR?

Traversăm o perioadă în care experimentăm separarea corpurilor de inimile noastre. Fără dar și poate o mare provocare, căci încercăm să suprimăm cel mai profunde tendințe de conexiune umană: acelea de a sta împreună, de a-i atinge pe cei cu care interacționăm, de a forma grupuri și echipe. Ne avântăm pe un teritoriu total neexplorat, pentru că este pentru prima dată în existența noastră când ideea de distanțare socială a devenit o normă la nivel mondial, căreia suntem nevoiți să ne aliniem pentru a evita răspândirea coronavirusului. Vezi https://www.educlas.ro/educatie/efectele-distantarii-sociale-in-randul-copiilor/

Odată cu deschiderea școlilor, marea încercare este aceea de a-i sprijini pe copii să rămână conectați social și emoțional, chiar și de la  metru distanță. Suntem gata să punem în aplicare strategii noi pentru a-i ajuta să învețe, să socializeze, să empatizeze și să rămână prieteni, indiferent de situație. Sarcina noastră este de a minimaliza efectele distanțării fizice prin amplificarea apropierii emoționale. Distanțarea devine astfel un test al capacității noastre de a coopera și comunica dincolo de limitele impuse de panouri de plexiglas.

Cum putem minimaliza efectul distanțării între copii:

  • Adaptând rutinele existente sau creând unele noi – este normal ca elevii să evite uneori regulile și să continue să fie ghidați doar de dorința de a fi copii. Situațiile neobișnuite pe care sunt nevoiți să le experimenteze îi solicită, generează stres și presiune, îi bulversează și debusolează. Să încercăm să alocăm în fiecare zi un timp pentru întrebări și răspunsuri, în care copiii să se simtă ascultați, să poată spună deschis ce îi frământă, cu ce stări se confruntă, ce rezolvări găsesc pentru fiecare moment în parte. Să nu uităm că ceea ce pare ușor de manageriat astăzi, se poate schimba radical mâine, deci copiii ar trebui pregătiți să poată găsi soluții, să fie flexibili și dinamici.
  • Introducând activități noi, de relaxare, mindfulness sau yoga, care să-i sprijine în restabilirea echilibrului emoțional și reducerea anxietății și stresului. Sentimentele neexprimate rămân stocate în corp, sub formă de tensiune musculară, furnicături sau alte senzații interne, tocmai de aceea conștientizarea senzorială realizată prin astfel de activități este esențială.
  • Oferind momente de exprimare a emoțiilor prin intermediul desenului, picturii, muzicii sau dansului. Uneori, limbajul are limitele lui în accesarea și dezvăluirea adevăratelor stări și sentimente; arta reprezintă sprijinul ideal în astfel de situații. Desenul, muzica și dansul sunt activități care permit creierului să se mențină activ, să se protejeze și să se adapteze.

Noi, oamenii, avem o capacitate extraordinară de a empatiza și de a avea grijă unii de alții, mai ales în momentele dificile. Menținerea unei distanțe sociale nu ar trebui să schimbe în niciun fel acest lucru, dimpotrivă, ar putea să ne apropie și să ne pregătească pentru etapele următoare ale vieții.