3 PROVOCĂRI CONSTANTE ALE PREDĂRII ONLINE

Pe oricare dintre fețe am răsuci situația învățământului din momentul acesta, concluzia e aceeași: în pandemie, educația nu se poate face după paradigma tradițională, la care apelam înainte de 2020. Suntem nevoiți să dezvoltăm o direcție nouă, care se va consolida de la an la an și care va cuprinde mediul online, atât de accesat în ultima perioadă.

Când vorbim de lecții la distanță, vorbim și de situații problemă, provocări și confruntări, care ne însoțesc la tot pasul și la care trebuie să răspundem prin strategii didactice adecvate. Iată 3 dintre acestea:

Interacțiunea, atât de necesară în rândul elevilor, are extrem de mult de suferit în mediul online. Pentru o implicarea activă, elevul trebuie ghidat spre inițierea a 3 tipuri de interacțiuni: cu materialul /conținutul prezentat, cu profesorul și cu ceilalți colegi. Îmbinarea optimă a celor 3 aspecte reprezintă o provocare permanentă pentru profesor, indiferent de disciplina pe care o predă sau vârsta elevilor cu care lucrează. În acest sens, discuțiile online și dezbaterile vor fi de fiecare dată încurajate pentru că ele permit contactul cu materialul informativ (care este citit, ascultat, văzut), prezentarea acestuia în manieră proprie în fața profesorului și împărtășirea opiniilor și a concluziilor împreună cu colegii clasei.

Elevii pasivi, care opresc camerele, microfoanele și întrerup astfel orice canal de comunicare, reprezintă o mare provocare pentru profesorul căruia îi pasă. Rolul nostru nu este acela de a ne adresa unei pictograme, unui chenar nemișcat în care vorbim ca într-o oglindă. Mesajul profesorului are valoare doar atunci când ajunge la beneficiar și produce acolo o schimbare, o stare, o întrebare. Așa că este esențial să apelăm la stategii diferențiate, prin care să îi ținem pe elevi interesați, să îi determinăm să rămână față în față cu noi, chiar și prin intermediul unui ecran.

Scenarii de rezervă – lecția digitală necesită planuri flexibile, care să se adapteze cât mai rapid situației reale de predare, în funcție de o mulțime de factori ce pot interfera cu demersul educativ. Ca și coordonator al procesului de predare, profesorul trebuie să ia în calcul problemele tehnice care apar când te aștepți mai puțin, lipsa de receptivitate a elevilor vis-a-vis de un anumit conținut sau sarcină, abilități de operare pe calculator insuficient dezvoltate. Să nu uităm atmosfera, nivelul de pregătire a elevilor, intervalul orar în care se derulează lecția. Adaptarea din mers este o lecție a pandemiei, așa că apelăm cu încredere la ea, ori de câte ori e nevoie. Scenariul backup ne scoate de multe ori din impas și ne asigură o mai bună conectare cu elevii, determinând interacțiune, implicare, abordare diferențiată și personalizată.

Fără nicio îndoială, predarea și învățarea online sunt dificile și necesită o restructurare permanentă a componentelor pedagogice, a instrumentelor și activităților. Mizând pe învățarea activ- participativă, putem asigura însă experiențe educaționale valoroase, indiferent de locul în care are loc procesul instructiv – educativ.