DECALOGUL ȘCOLII DE AZI

Dragă profesore,

Bucură-te de acest început de an școlar! Îți vei revedea elevii după 6 luni, veți sta față în față și veți cântări împreună ce e de făcut de aici înainte! În această lume imprevizibilă, nu se știe cât vei putea prelungi acest moment, așa că nu-l lăsa să-ți scape! Încarcă-te cât de mult poți cu bucuria și energia acestei revederi.

Pregătește-te să te specializezi în ramuri diferite, căci vei cocheta (cu sau fără voia ta:) cu jumătate dintre meseriile trecute în nomenclator: vei fi nu doar psiholog sau consilier, ci medic, asistent, polițist, paznic sau curier, IT-ist sau arhitect. Toate acestea din dorința de a face lucrurile să meargă, de a-i ține sănătoși și în siguranță pe elevi, de a demonstra celorlalți că se poate și că un profesor rămâne un model, indiferent de locul sau timpul în care își desfășoară activitatea.

Învață-i pe cei cu care lucrezi să respecte regulile, fără a-i stresa mai mult decât e cazul, fără a-i pedepsi sau descuraja! Lasă-i să te urmeze din dragoste și respect; fă-i să se simtă protejați și bineveniți în locul ce le-a lipsit atât de mult timp. Îmbină regula cu momente create din inimă, fii spontan și lasă-te purtat de farmecul meseriei tale.

Iubește școala și trateaz-o ca atare! Îți va aduce în continuare prilej de bucurie, de mândrie și speranță.

Dragă părinte,

Încearcă să-l înțelegi mai bine pe copil, sprijină-l și oferă-i timp să se adapteze fiecărei etape ce se deschide în fața lui. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, pentru că, îți arată sau nu, copilul are multe temeri, multe întrebări și stări care nu-i dau pace. Fii alături de el și ajută-l să rămână echilibrat, optimist și mai ales sănătos.

Amintește-ți că școala a rămas aceeași instituție de învățământ, nu s-a transformat în centru de supraveghere sau asistență medicală. Așa că, dacă starea de sănătate a copilului nu este cea mai bună, nu-l trimite în clasă doar pentru a fi în pas materia sau a testa vigilența personalului medical. Fii responsabil și atent, arată încă o dată că îți pasă de propriul copil, dar și de întreaga colectivitate.

Tratează cu respect și demnitate profesorul, care în această perioadă va fi umbra copilului tău, tocmai pentru a se asigura că îi este bine în orice moment, că este fericit și dornic să învețe alături de colegi. Nu îi va ieși totul perfect, dar sigur se va strădui mai mult ca oricând.

Dragă elev,

Știm că ți-a lipsit școala…acum ea se deschide pentru tine. Așa că:

Profită de fiecare moment în parte!

Fii tu însuți!

Dă-ne o lecție!