VACANȚA – EXPERIENȚĂ DISTRACTIVĂ DE ÎNVĂȚARE

Învățarea ne însoțește pretutindeni – chiar și în vacanță. Îmbracă haine diferite, e clar (cele de vară i se potrivesc cel mai bine :), dar e prezentă acolo, de fiecare dată, gata să-și pună amprenta în evoluția noastră. Pentru copii, este cu atât mai pregnantă cu cât învățarea în afara școlii reprezintă un mod pozitiv și constructiv de sedimentare a experienței dobândite în timpul anului școlar. Unele situații nu pot fi reproduse în sala de clasă și atunci chiar trebuie să profităm de momentele externe care pot avea un impact educațional major în viața copiilor noștri.

Ce mai învățăm vara?

Autonomia – călătoriile și mai ales excursiile sau taberele reprezintă o variantă excelentă prin care copiii pot învăța sau exersa să se descurce singuri, să se desprindă de sprijinul și controlul permanent al părinților, să se miște după propriile repere, în încercarea de a se adapta situațiilor noi cu care se confruntă. În tabere, copiii își descoperă o nouă identitate, aceea care le demonstrează că sunt capabili de satisfacerea indepedentă a propriilor nevoi. Fără părinți în apropiere, copiii observă repede că ei sunt responsabili pentru ei înșiși și acest simplu fapt le face plăcere și le dă încredere. Sunt față în față cu propriile limite, dar și cu imaginea clară a ceea ce se așteaptă de la ei. Au libertate, dar și responsabilitate, au un program, dar și relaxare, au zone de confort, dar și provocări. Este cel mai bun echilibru al lor cu propria viață. Învață ce înseamnă să fii pe cont propriu, cum să manageriezi situații noi, să negociezi pentru poziția în grup, să găsești resurse necesare adaptării.

Din experiența despărțirii pentru o scurtă perioadă de timp și părinții câștigă o lecție importantă: realizează că dependența generează stagnare și neputință și că nu e benefică niciuneia dintre părți. Învață să-și controleze impulsul de a se caza în apropiere, doar pentru a fi la îndemâna copilului atunci când acesta are nevoie, de a-l vizita pentru a se asigura că totul merge bine și de a-i urmări de la distanță toate acțiunile în care se implică. Un astfel de comportament ar transmite în mod involuntar mesajul: nu ești încă pregătit și ar eroda din fașă încrederea și stima de sine. Părinții învață că e momentul să pregătească copilul pentru drum, nu să netezească drumul pentru a-l face accesibil și ușor de trecut.

Vacanța e un prilej aparte prin care copiii pot învăța să se orienteze folosind repere cât mai variate; pot exersa abilitățile practice și auto-gospodărești (de la aranjarea hainelor în rafturi la experimentarea unor rețete simple sau roluri noi); pot descoperi pasiuni sau lecturi care să le schimbe viziunea asupra lumii.

Profitați de orice moment al vacanței, distrați-vă și învățați în același timp!