CULORI ȘI COMPORTAMENTE
![CULORI ȘI COMPORTAMENTE](https://www.educlas.ro/wp-content/uploads/2020/02/Culori.png)
„Fiecare copil este un ARTIST. Problema este cum să rămână un artist și după ce va crește.” (Pablo Picasso)
Primele desene prind contur din momentul în care cel mic reușește să țină creionul. De la mâzgăleală la lucrări de artă trec ani buni, dar fiecare etapă, schiță, culoare, instrument de lucru ne oferă indicii importante cu privire la nevoile, comportamentele, personalitatea copilului. Desenul este o activitate naturală, prin care acesta își exprimă bucuriile sau temerile; este o fereastră deschisă spre lumea interioară, încărcată de emoții și sentimente. Fiecare copil este unic, fiecare desen este irepetabil, iar copilăria este o perioadă care abundă în astfel de exprimări artistice.
Culorile folosite în desen sau pictură au semnificații diverse, în următoarele condiții:
- dacă copilul a avut posibilitatea de alegere;
- dacă utilizează preponderent aceeași culoare;
- dacă culoarea dominantă înlocuiește nuanțele naturale ale obiectelor;
ROȘU
Este cea mai utilizată culoare, atât de către fetițe, cât și de către băieți. Este culoarea sângelui și simbolizează vitalitate, energie, pasiune. Este expresia unui comportament dominant, imagine a copilului atent la tot ce se petrece în jurul său, extrovert, care-și dorește să fie învingător. Folosită excesiv, denotă agresivitate, ostilitate, violență.
GALBEN
Este culoare solară, care exprimă căldură, sensibilitate, libertate. Copilul care o folosește cu preponderență are un comportament echilibrat, este ancorat în prezent, în căutare de prieteni și de activități în care să se remarce.
VERDE
Cuvintele cheie ale acestei culori sunt: liniște, relaxare, satisfacție. Este des folosită de către cei care se simt diferiți, care iubesc spațiul, animalele și natura. Verdele denotă un comportament hipersensibil, al unui copil ce poate fi ușor de impresionat, emotiv, calm sau care se complace în situația dată.
ALBASTRU
Este legat simbolic de apă și cer și simbolizează seninătate, calm, rezervare, înțelegere. Folosirea dominantă a acestei culori exprimă un comportament controlat, al unui copil care reușește să managerieze cu ușurință emoțiile, căruia nu-i place competiția și care preferă momentele de pace și destindere.
NEGRU
Această culoare este foarte rar folosită de copiii sub 2 ani și exprimă opoziție, revoltă, teamă. Cel care o utilizează excesiv poate demonstra un comportament de negare, dorința de confruntare cu cei din jur, inflexibilitate, tensiune sau insatisfacție. Trebuie ținut cont de faptul că, de multe ori, copiii folosesc creionul negru pentru că le place contrastul cu albul foii sau pentru că vor să șteargă culoarea de dedesubt. În aceste condiții, interpretarea desenului va porni de la alte repere.
Fiecare desen este o călătorie spre descifrarea personalității copilului, un mijloc prin care acesta se lasă cunoscut și evaluat. Un copil fericit, împlinit și echilibrat se va exprima liber printr-un desen plin de culoare și armonie.
Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] Colorarea figurii umane denotă maturitate și permite interpretarea mai exactă a aspectelor ce țin de latura socială și emoțională. Pentru a descoperi semnificația culorilor în desen, vezi https://www.educlas.ro/educatie/culori-si-comportamente/ […]