SCRIEREA DE MÂNĂ ÎN ERA DIGITALĂ

Un studiu realizat în anul 2012 pe 2000 adulți din Marea Britanie a dovedit faptul că aceștia nu mai folosiseră scrierea de mână de mai bine de o lună și că două treimi scriau doar atunci când făceau listele de cumpărături. Patru ani mai târziu, Finlanda devine una dintre primele țări care renunță parțial la folosirea scrierii de mână în școală, considerând că necesită prea mult timp și că nu este în folosul copiilor. Noul curriculum vizează abilitățile de scris moderne, necesare pe parcursul întregii vieți.

De asemenea, multe state din SUA au eliminat din programă orele de scriere, iar schimbarea este doar o latură a unui curent global de trecere la scrierea digitală. Argumentul principal este legat de faptul că folosirea tastaturii are o mai mare relevanță pentru elevii din ziua de astăzi și că accentul în educație ar trebui să se îndrepte către dezvoltarea gândirii critice și a creativității, a autocontrolului și capacității de rezolvare a situațiilor problemă.

Pe de altă parte, pe lângă valoarea estetică și personală, învățarea și utilizarea scrierii de mână are beneficii reale în plan mental, fizic, social și practic:

  • Stimulează creierul: scrierea de mână implică ambele emisfere cerebrale, ajută la construirea de legături neuronale și îmbunătățește capacitatea intelectuală. Simpla mișcare a degetelor pe hârtie activează zone importante ale creierului, ce țin de gândire, limbaj, memorie.
  • Sprijină memorarea: când elevul ia notițe, are posibilitatea să proceseze și să reorganizeze ideile, ceea ce duce la o mai bună înțelegere și memorare a informațiilor.
  • Dezvoltă capacitatea de concentrare a atenției: într-o primă etapă, copilul trebuie să gândească structura fiecărei litere și abia apoi să o reprezinte grafic. Repetarea acestui proces presupune atenție sporită și contribuie la fundamentarea învățării.
  • Îmbunătățește autodisciplina: scrierea de mână este un proces extrem de complex, asociat cu dezvoltarea abilităților motorii și cu coordonarea oculo-motorie. Acest proces necesită timp, efort, răbdare, toate contribuind la dezvoltarea și educarea disciplinei și autocontrolului.

Dincolo de aceste beneficii, observăm că scrierea la tastatură capătă din ce în ce mai mult teren în viața noastră, ea este o parte importantă a interacțiunilor zilnice, pentru că permite editarea cu ușurință a unui text și revenirea asupra acestuia ori de câte ori este nevoie.

Să nu uităm însă că succesul se măsoară și prin eficiența și viteza cu care comunicăm. Tocmai de aceea, elevii trebuie formați astfel încât să stăpânească toate competențele cerute de societatea actuală, dar și de cea viitoare.