TEHNOLOGIA – IMPACTUL ACTUAL ASUPRA DEZVOLTĂRII COPIILOR

În ziua de azi, vrem sau nu, totul se învârte și funcționează în jurul calculatoarelor, tabletelor și internetului. Mediile digitale sunt din ce în ce mai frecvente în viața noastră și a copiilor noștri, înlocuind treptat mediul natural și social, în care ne duceam viața până nu demult. Întrebarea nu este dacă a crescut expunerea copiilor la tehnologie – (acest lucru se vede cu ochiul liber), ci care este impactul pe care această expunere îl are asupra dezvoltării, în toate etapele ei?

Mai mult ca oricând, există voci vehemente, pro și contra digitalizării. Pe de altă parte, este important să se țină cont de faptul că efectul tehnologiei asupra dezvoltării copiilor poate fi mai nuanțat și nu catalogat doar în termeni de bun sau rău. Înțelegând mai bine impactul general, putem găsi acele căi prin care să stabilim un echilibru, plusând pe părțile pozitive și reducând aspectele care influențează negativ comportamentul și evoluția copiilor.

  1. Afectează durata de concentrare a atenției – creierul unui copil este în dezvoltare și prin urmare este maleabil, ușor de transformat și de modelat. În momentul în care copiii sunt expuși în mod repetat la tehnologie și conexiuni digitale, creierul acestora capătă un mod de funcționare apropiat de cel al rețelelor de internet: scanează și prelucrează rapid mai multe surse de informații, efectuează mai multe sarcini în același timp, fără a se concentra efectiv pe o singură idee sau gând. Atenția se reconfigurează din mers, este mai superficială și de durată limitată. Se consideră că utilizarera constantă a tehnologiei scurtează durata efectivă de concentrare a atenției de la 12 la 5 minute.
  2. Reduce capacitatea de autoreglare și autocontrol – autoreglarea este un proces dinamic, care se referă la capacitatea de a respecta instrucțiunile, de a controla impulsurile interne, de a regla emoțiile și comportamentele în funcție de situație sau context. Preocuparea pentru folosirea tehnologiei limitează interacțiunea față în față cu prietenii și familia, esențială în învățarea și exersarea proceselor de autoreglare și control.
  3. Influențează negativ dezvoltarea emoțională – impactul poate fi resimțit pe măsură ce timpul în fața ecranelor capătă amploare și înlocuiește treptat jocul, relaționarea față în față, comunicarea și explorarea, activități care sprijină empatia, exersarea emoțiilor, abilitatea de negociere și rezolvare a problemelor, inteligența și capacitatea de ascultare activă.

Dincolo de aceste aspecte negative, există și părți pozitive, care pot sprijini dezvoltarea intelectuală și pregătirea pentru situații concrete de viață.

  1. Sprijină învățarea – tehnologia este un instrument extrem de puternic pentru educație și învățare, mai ales că răspunde nevoilor și intereselor noii generații de copii. Aceștia sunt mai dispuși să se informeze, să caute, să cerceteze pornind de la subiecte și teme diverse, prezentate într-o multitudine de variante. Instrumentele online oferă elevilor experiențe de învățare mai flexibile,  diversitate și oportunități multiple de exersare a capacităților și proceselor cognitive.
  2. Dezvoltă abilitățile multitasking – copiii care folosesc gadgeturi și programe diferite reușesc să facă mai multe lucruri simultan, fără efort prea mare; ascultă, răspund la întrebări, tastează, reconfigurează, creează, toate acestea cu o viteză uimitoare și cu eficacitate crescută.

Dincolo de orice, e nevoie să oferim un echilibru copiilor noștri, valorificând beneficiile tehnologiei și atenuând efectele negative ale acesteia.