TEHNICI DE SCRIERE CREATIVĂ

Cine citește mult, poate scrie bine! … pentru că cititul este un proces creativ care dezvoltă imaginația și înlesnește organizarea și îmbinarea ideilor într-o manieră coerentă, evidentă, structurată.
Scrierea creativă urmărește principii clare de exprimare, în care contează disciplina, planificarea, exercițiul, editarea, feedback-ul și mai ales reflecția asupra textului creat. Elevii pot fi reticenți când primesc o foaie albă de hârtie pe care să o umple cu gânduri și expresii, cu evenimente și relatări. Au nevoie de sprijin, de încredere și îndrumare pentru a reuși să dea viață unor scrieri aparte.
Iată câteva tehnici simple, care pot fi implementate cu ușurință și care pot aduce un plus de inspirație micilor scriitori:
CUTIA CU IDEI – Folosiți o cutie de pantofi pe care o decorați cât mai atractiv, în interiorul căreia puneți obiecte variate (de la conuri de brad sau pietre găsite în jurul casei, la șosete colorate sau ustensile de bucătărie, ambalaje sau cărți). Lăsați o porțiune deschisă pe unde copiii să poată introduce mâna pentru a alege un obiect, pe care îl vor arata colegilor. Aceștia au ca sarcină să compună o poveste scurtă pornind de la obiectul misterios. Dați-le un timp limită și alte 10 cuvinte haioase pe care să le folosească în text. Pot lucra în perechi sau în grupuri mici, acest mod de organizare făcând sarcina și mai interactivă. Zeci de idei se vor naște de la prezentarea unui obiect banal.
ALTFEL DE REVISTĂ – Pornind de la titlul unui articol din ziar / revistă, încurajați elevii să redacteze un text, pe care îl vor compara ulterior cu textul original. Sunt apreciate abordările creative, care ies din tipar și care utilizează un vocabular bogat și variat. Textele pot fi păstrate în jurnalul clasei, care va fi îmbogățit cu articole noi de la zi la zi.
MARATONUL SCRIERII – Elevii primesc plicuri cu imagini. Important este ca aceștia să scrie pur și simplu într-un flux continuu, timp de 10 minute, idei cu privire la imaginea din plic. Știind că nu au voie să se oprească din scris pe parcursul celor 10 minute, elevii vor găsi noi și noi surse de inspirație, deblocând astfel depozitul de idei.
SCRIEREA ÎN CERC – este o cale prin care elevii lucrează în grup și își unesc forțele pentru a crea o poveste. Începutul este dat de către cadrul didactic, fiecare membru al grupului scrie un fragment scurt, după care plasează foaia următorului coleg, care continuă ideea. La final, fiecare grup prezintă propria variantă de poveste, se fac completări și aprecieri generale.
Elevii care compun texte sau povești primesc în schimb o doză puternică de încredere, de care ei au nevoie pentru a se obișnui să se exprime cât mai nuanțat și creativ. În același timp își consolidează abilitățile lingvistice, prin exersarea cititului și scrisului, își dezvoltă imaginația, creativitatea, gândirea analitică.