SEMNAL DE ALARMĂ: SCHIMBARE ȘI ADAPTARE

Fără să ne dăm seama, un element esențial al existenței noastre școlare și nu numai, se schimbă radical: modul de adaptare. Dacă până acum, adaptarea respecta un program clar, construit din două etape distincte: asimilarea și acomodarea, în această perioadă, lucrurile nu mai stau deloc așa: schimbarea este atât de rapidă, încat ambele procese se realizează concomitent, în buclă, fără timp prea mare de procesare și conștientizare.
În mod normal, asimilarea se referea la interiorizarea în timp a acelor elemente de noutate, informații și situații noi cu care intram în contact, le analizam, înțelegeam și pe care le urmam. După această perioadă, urma acomodarea, etapă în care mintea noastră așeza noile informații în structuri clare, le conecta cu cele deja existente și crea un tipar de acțiune previzibil și organizat. Acest proces îndelung studiat de psihologi se realiza în timp, în salturi, în ritm propriu și după modele personale. În momentul de față, se contopesc, năvălesc în mentalul nostru și doar unii dintre noi vom reuși să le facem față.
Pentru a ne găsi echilibrul în acest tumult al schimbărilor, trebuie să căutăm acele rezerve de energie, de atitudine pozitivă, abordare dinamică și încredere în a răspunde situațiilor încărcate de nou și imprevizibil.
Dincolo de acestea, 4 calități ale personalității noastre pot face deosebirea dintre a merge mai departe sau a ne lăsa copleșiți de necunoscut:
- Flexibilitate intelectuală – o minte mereu deschisă este extrem de importantă. Ajută la înțelegerea noilor informații, situații sau realități, la integrarea și corelarea lor și la clarificarea unor concluzii din care se vor naște soluții.
- Receptivitatea – se referă la disponibilitatea de a răspunde provocărilor de schimbare, venite atât din interiorul școlii, cât și din exteriorul acesteia; capacitatea de a identifica și sincroniza practicile adecvate pentru a putea face față evenimentelor noi sau imprevizibile.
- Creativitatea – este capacitatea care conduce schimbarea prin corelarea ideilor și a modurilor de acțiune într-o manieră proprie, originală; prin experimentare și implementare.
- Modificarea comportamentului – ajustarea rapidă a metodelor sau a stilului de lucru pentru a răspunde unor sarcini noi și a obține rezultatele dorite.
Existența noastră, în ansamblul ei, este condiționată de capacitatea de învățare și adaptare rapidă, de abilitatea de a lua decizii asumate, de automotivare și încredere. Poate că această perioadă va atrage după sine semnalul de alarmă care nu s-a făcut auzit niciodată cu adevărat: acela că elevii noștri nu au nevoie de lecții monotone, lipsite de provocări și corelări cu viața reală. Nu au nevoie de un mediu artificial și corsete informaționale cuprinse în coperta unui manual; au nevoie de lecții reale de viață, care să-i pregătească rapid și temeinic pentru schimbări din ce în ce mai neașteptate.