PROVOCĂRI ALE DEBUTULUI DE AN ȘCOLAR

Ce înseamnă revenirea la școală? Cum ne adaptăm noilor norme de siguranță? Prin ce se caracterizează debutul anului școlar? Întrebări grele, răspunsuri aproape imposibile… Dincolo de ele, să luăm în considerare câteva aspecte extrem de importante din viața școlară:

  1. Profesorii sunt și ei oameni. Departe de a fi perfecți, profesorii rămân persoanele cu influență fantastică în viața elevilor, cu opinii și valori legate de viață, cu sentimente și experiențe în sala de clasă, dar și în viața de zi cu zi. Asaltul de știri, schimbări și controverse își pun amprenta asupra structurii și personalității lor, acestea reflectându-se la rândul lor în fiecare elev în parte. Și profesorilor le e teamă, și ei vor să se protejeze, și lor le pasă de elevi, dar și de propriile familii. Mai ales în această perioadă au nevoie de susținere și înțelegere pentru a putea să-și facă treaba cât mai bine, pentru a se focusa pe copii, pe siguranța și evoluția lor.
  2. Regula este regulă – profesori, părinți sau elevi, va trebui să conștientizăm că nu e nici momentul și nici locul să căutăm rute ocolitoare de la regulă, că excepția nu face altceva decât să nască alte excepții care vor duce la pierderea direcției, la debusolare și haos.  Interesul nostru este comun și, dincolo de orice, ne dorim să găsim soluții pentru a trece cu bine de această perioadă critică, neobișnuită.
  3. Paharul are întotdeauna și o parte plină – am auzit tot felul de discuții (că ne vom asfixia cu masca, că izolarea copiilor cu febră este un abuz, că unele măsuri sunt ridicole sau nu-și au rostul). Perfect de acord că nu e o situație confortabilă pentru nicio parte, dar va trebui să ne adaptăm, dacă dorim să mergem înainte. Nu este o situație normală, nu s-a mai confruntat nimeni cu ea până acum și nu știm cum va evolua ea, dar suntem datori să încercăm. Dacă îl vom lua pe NU în brațe, nu vom face decât să ne lamentăm și să batem pasul pe loc. Să încercăm să salvăm prezentul, pentru a nu  compromite total viitorul. Haideți să dăm o șansă educației în acest an, să luăm toate măsurile care stau în puterea noastră, să-i educăm pe copii (la școală, dar și acasă) să respecte noile reguli și poate că vom reuși să direcționăm lucrurile pe făgașul normal.
  4. Aceasta este oportunitatea noastră de a construi ceva diferit – repoziționarea față de noua realitate ne dă ocazia să apreciem lucruri și valori de care nu mai eram conștienți: empatia, disciplina pozitivă, gândirea critică, educația sanitară și ecologică, toate acestea pot deveni priorități într-o lume care până mai ieri era axată pe acumulări nejustificate de informație, fără ancore și aplicabilitate în viața reală.

Și să nu uităm: Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara. (Spiru Haret)