PAUZA – ESENȚIALĂ PENTRU PREVENIREA OBOSELII INTELECTUALE
Pentru a putea funcționa la parametrii optimi, aproape orice și oricine are nevoie de o deconectare pentru câteva momente. OMUL nu face excepție de la această lege a naturii.
Pentru a preveni apariția oboselii intelectuale e necesar să ne organizăm foarte bine activitatea și programul, să stabilim un raport adecvat între nivelul solicitărilor și capacitatea de efort cognitiv, să alternăm perioadele de învățare intensă cu cele de odihnă, recreere, distracție.
Pauza este un moment esențial prin care activitatea este întreruptă pentru o perioadă scurtă, timp în care creierul se restartează activând alți centri nervoși, în funcție de tipul de recreere ales. Astfel, mintea se reîmprospătează, se reîncarcă și se pregătește pentru o nouă secvență de efort intelectual.
Iată câteva beneficii pe care pauzele bine organizate le pot avea asupra activității noastre:
- Susțin procesarea și sedimentarea informațiilor – creierul are 2 moduri de funcționare: activ și difuz. Când operează în modul difuz, de repaus, creierul este mai relaxat și mai pregătit să facă conexiuni, să rezolve probleme dificile, să găsească soluții. Mintea care găsește momente de libertate și visare este capabilă să dea naștere unor soluții neașteptate, mult mai rapid și eficient decât atunci când e forțată.
- Sprijină memorarea și învățarea – cu cât vom depune mai mult efort intelectual, cu atât vom simți nevoia de a dormi mai mult. Acest fapt este absolut normal și necesar. Memoria de lungă durată lucrează intens în somn, selectând și transpunând informația în relații multiple. În timpul somnului, creierul sintetizează, selectează și procesează informațiile culese ziua și le transferă în memoria de lungă durată, integrându-le în experiența noastră anterioară.
- Cultivă obiceiurile sănătoase – un program echilibrat, cu intervale intense de activitate urmate de pauze va preveni suprasolicitarea, oboseala și surmenajul și va contribui la adoptarea unui stil de muncă sănătos, care poate fi susținut pe termen lung. Nu trebuie uitată Regula celor 20: după fiecare 20 minute petrecute în fața calculatorului, ne ridicăm pentru a face cel puțin 20 pași, timp de 20 secunde. Aceste micro-pauze, oricât de irelevante ar părea, au un rol major în a ne reechilibra mental și în a reda capacitatea de concentrare pentru următoarea sarcină.
- Stimulează creativitatea – în timpul pauzei, resursele mentale se refac treptat, împiedicând astfel instalarea epuizării și stresului. Este momentul propice restabilirii conexiunilor creative, în care ideile încep să înflorească, să se nuanțeze și să se lege în structuri unitare. Apar astfel sclipiri de genul Evrika, soluții originale și inovative.
- Cresc productivitatea – atunci când renunțăm la o pauză, dintr-un motiv sau altul, nu ne facem niciun favor. Un program bine organizat, cu termene limită, dar și pauze binemeritate, susține dorința de implicare efectivă într-o activitate nouă și solicitantă, ducând la o productivitate sporită și susținută.
CÂND NU E CAZUL SĂ LUĂM PAUZĂ?
Un astfel de moment este acela în care suntem complet absorbiți de ceea ce facem, când simțim că ne putem concentra fără efort și ne face plăcere să ne implicăm activ în sarcină. Pur și simplu, atunci când ne bucurăm de ceea ce facem, e semn că mai avem suficientă energie pentru a merge mai departe.