EDUCAȚIA DIN SPATELE MĂȘTII

Cine crede că educația este scumpă, să încerce ignoranța! (Andy McIntyre)

În momentul de față, ignoranța este pe deplin exersată în toate formele ei, de la simpla nepăsare față de perioada pe care o traversăm, la etalarea argumentată a inculturii și a lipsei de educație în ceea ce privește raportarea la noi și la cei din jur. Întâlnim oameni care știu mai bine ca oricine că tot ce se întâmplă acum e doar o poveste, o invenție menită să ne desprindă de problemele zilnice, o buclă a conspirației în care suntem atrași fără drept de apel. Promovează asiduu această idee, iar noi, cei care credem și trăim ancorați în realitate, părem ușor de manipulat și de controlat.

Fiecare are dreptul de a-și forma și urma propriile convingeri, dar asta nu înseamnă că are dreptul de a-i pune în pericol pe cei care au păreri și idealuri diferite. Opinie poate avea orișicine, fără dovezi sau fundamentare, fără argumente sau cunoștințe reale.  Indiferent de povestea la care ne raportăm, cu certitudine toți vrem să rămânem sănătoși, să revenim cât mai curând la viața de dinainte de pandemie, să eliminăm incertitudinea și nesiguranța.

Citeam zilele trecute despre un șofer de autobuz care nu a vrut să pornească din stație pentru că un călător a urcat fără mască. A arătat că îi pasă. Nu de el… căci el era izolat în cabina lui, bine mersi! A aratat că îi pasă de ceilalți pasageri, că ține cont de niște reguli simple, afișate pe toate posterele și în toate reclamele, că încă mai crede că ne putem schimba și adapta comportamentul pentru binele nostru, al tuturor. Un gest firesc în astfel de situații, care poate a trezit în ceilalți o urmă de remușcare și de conștientizare.

Există și cealaltă categorie de oameni, care neagă realitatea, considerând că e mai bine să nu știi ce se întâmplă, pentru a nu te încărca cu energie negativă. Negând lucrurile care există, te poți trezi față în față cu o stare de fapt greu de suportat, căreia nu-i poți ține piept din punct de vedere psihologic și cu care nu te poți confrunta real din lipsă de informații.

Și să nu uităm un lucru extrem de important! Noi suntem modelele copiilor noștri. Ei vor prelua din comportamentele noastre, din atitudine, din modul nostru de a vedea lucrurile. Vor urma calea nescrisă de educație sistematică și fundamentală, pentru că zi de zi le vom insera principiile ordinii morale, încorporate în fiecare gest pe care îl etalăm, conștient sau nu. Din spatele măștii, vom arăta că, mai ales în momente de criză, știm să clădim acea competență socio-civică de bază: conduita morală. În lipsa ei, naivitatea și nepăsarea s-ar putea întoarce împotriva noastră ca un bumerang și ar reprezenta tributul plătit pentru o educație precară.