DE CE AVEM NEVOIE DE VACANȚĂ?
Viața este despre a crea amintiri, dar mai ales despre a trăi real momentele în care creăm amintiri.
Vacanța ne oferă acele segmente de timp în care ne rupem de cotidian și ne raportăm la noi, la familie și prieteni. Ne desprindem gândul de la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea locului de muncă, grijile de peste an, neîmplinirile sau neajunsurile; întrerupem pentru un timp chiar și visurile, doar pentru a lăsa loc sufletului să se bucure de prezent. E un mod al nostru, subiectiv și natural prin care oprim clipa, doar pentru a o savura și a trăi conștienți de ea.
Anul acesta, mai mult ca niciodată, vacanța a fost îndelung așteptată și, cu toate acestea, pentru mulți dintre noi nu are forma la care am visat cu ceva timp în urmă: multe planuri au fost anulate, multe destinații au devenit imposibile, incertitudinea și nesiguranța ne însoțesc oriunde am merge. Important este să găsim acel prilej și loc în care să ne conectăm cu noi înșine, să ne relaxăm, să câștigăm timp de calitate și să ne bucurăm de tot ce ne oferă această vară:)
De ce avem nevoie de vacanță?
În primul rând pentru a da un reset psihicului nostru. În viața de zi cu zi, suntem asaltați de responsabilități și rutine, de activități stresante și obositoare și tocmai de aceea vine un moment când trebuie sa ne reîncărcăm, să ne reenergizăm și să ne motivăm pentru perioada următoare. Fiecare meserie este consumatoare de energie, cea de profesor este de departe în topul celor mai solicitante. Dacă luăm în calcul că un profesor ia în fiecare zi de lucru cu elevii aproximativ 1500 de decizii pe zi, vom realiza că psihicul acestora este copleșit după un an școlar. Ca să nu mai vorbim de faptul că această statistică se referă la deciziile luate în cadrul clasei, față în față. Sunt convinsă că în perioada de învățământ online numărul deciziilor s-a dublat cel puțin, pentru că au intervenit multe aspecte care țin de latura tehnologică, conexiuni și abordări noi. Toate aceste schimbări au dus la apariția stresului și a oboselii. Stresul este un răspuns natural al corpului la situațiilor provocatoare și, în doze normale, ajută la funcționarea normală a creierului. Dar, atunci când doza de stres este în creștere și pentru o perioadă îndelungată, apare epuizarea și surmenajul. Momentele de relaxare și liniște oferite de vacanță funcționează ca mecanisme externe care reglează psihicul și redau starea de bine.
În al doilea rând, pentru a acorda timp pasiunilor noastre, pentru a descoperi oameni și locuri noi, pentru a ne bucura de natură și viață.
Să alegem să colectăm amintiri, nu lucruri! Vacanță frumoasă tuturor!!!!