CURIOZITATEA ACTIVEAZĂ CREIERUL

Albert Einsten spunea: Nu am niciun talent special, sunt doar extrem de curios. Atunci când copiii sunt dornici de cunoaștere, trebuie să profităm și să ne dăm silința pentru a oferi răspunsurile potrivite, contexte adecvate de învățare și moduri prin care să-i motivăm să continue. Copiii adoră să exploreze, să pună întrebări, să primească răspunsuri, să-și folosească imaginația și acest ciclu al învățării este alimentat de fericirea care vine din descoperire. Descoperirea crează noi seturi de întrebări și automat noi soluții, care duc la dezvoltarea inteligenței, a încrederii în sine. De fapt, curiozitatea pregătește creierul pentru un proces optim de învățare.
Majoritatea părinților sunt asaltați de întrebări de genul de ce? De ce se mișcă norii? De ce cad frunzele? De ce toarce pisica? Acesta este momentul pe care să-l considerăm o oportunitate în dezvoltarea copiilor. Curiozitatea este abilitatea de a căuta și a dobândi cunoștințe, deprinderi și căi de a înțelege lumea și reprezintă acel imbold care ne motivează să învățăm, să experimentăm, să căutăm. Ea trebuie cultivată deoarece:
- dă startul cunoașterii și nevoii de explorare;
- hrănește inteligența;
- ne ajută să vedem mai multe perspective ale unei idei / situații;
- ne sprijină în realizarea de conexiuni între informațiile, experiențele și deprinderile deținute;
- promoveaza deschiderea și acceptarea diferențelor de opinie;
- dezvoltă imaginația și simțul creativității;
- sprijină învățarea pe întreg parcursul vieții;
Cum poate fi stimulată curiozitatea copiilor?
RĂSPUNDE-I LA ÎNTREBĂRI: poate fi o provocare sau un test de răbdare atunci cînd copilul nu se oprește din întrebări. Dar prin a-i răspunde cu Pentru că așa spun eu… sau Pentru că așa trebuie nu vei face decât să-l descurajezi, să-l demotivezi și să-l determini să caute răspunsurile în altă parte.
CULTIVĂ-I INDEPENDENȚA: autonomia stă la baza cunoașterii și a curiozității. Doar lăsând copilul liber să exploreze, acesta își va putea descoperi pasiunile, interesele, va încerca lucruri noi, va face greșeli, va învăța să depășească obstacole și să caute soluții. Lasă-l să vadă cum se descurcă în situații inedite, să-și asume riscuri pe măsura puterii sale și să se avânte spre lucrurile care îl atrag.
FII TU ÎNSUȚI CURIOS: copilul învață cel mai mult observând ce faci tu, așa că lasa-l să te vadă studiind, căutând, punând întrebări, experimentând.
INTRODU ELEMENTE SURPRIZĂ: lasă-i pe pernă un bilet cu indicii referitoare la ceea ce veți face în ziua respectivă și el va fi motivat să le descopere, să comunice, să se lase purtat de idee.
VIZITAȚI LOCURI NOI: o lume necunoscută va trezi curiozitatea și dorința de a explora, de a afla lucruri noi și de a comunica cu privire la acestea.
Copiii sunt curioși prin natura lor, noi trebuie doar să-i încurajăm în direcția potrivită, găsind cele mai interesante moduri de a le stârni curiozitatea și de a-i ajuta să învețe.