CODURI SECRETE PENTRU COPII

Descifrarea codurilor reprezintă o modalitate atractivă de antrenare a creierului, ce provoacă mintea copiilor, le trezește interesul și le întreține efortul necesar pentru finalizarea acesteia. Este un mijloc extraordinar care stimulează gândirea, spiritul de observație, atenția și voința. Copiii adoră să-și asume rolul de detectivi sau spioni, să se implice în misiuni care presupun vânătoarea de indicii, crearea sau descifrarea unor mesaje secrete.

În această pagină veți găsi instrucțiunile necesare pentru realizarea unor instrumente care vă vor ajuta să creați propriile coduri pentru copii.

Acestea pot fi folosite cu succes pe diferite teme sau subiecte (coduri pentru a descoperi: titluri de cărți, părți de vorbire, forme de relief, părți ale corpului, forme geometrice, evenimente istorice, mesaje motivaționale, etc.)

  • CHEIA FERMECATĂ – desenați o cheie pe bucată de carton. Decupați-o! Propuneți copiilor să o coloreze sau decoreze cum vor. Lipiți sau desenați 2 șiruri: unul cu litere, unul cu cifre / numere. Fiecărei litere îi va corespunde un număr în rândul de jos. Folosind această cheie pot fi descoperite cuvinte simple, aparținând aceleași categorii (Ex. animale, mijloace de transport, sporturi) sau unor categorii diferite.

Cu ajutorul cheii albastre, puteți descifra următorul cod:

20 5        4  5  19  3  21  18  3  9         13  9  14  21  14  1  20

  • CIFRUL LUI IULIUS CESAR – este o metodă veche, pe care împăratul roman a inventat-o pentru a comunica cu generalii săi. Regula care stă la baza acestui cifru este de a înlocui fiecare literă cu o alta aflata câteva poziții mai înainte. De ex: dacă se alege un prag de 2 poziții  (ca în imaginea de mai jos), litera C  va fi înlocuită cu A , litera D cu B, litera E cu C și așa mai departe.

Decodificați mesajul următor, folosind cifrul lui Iulius Cesar! (schimbați literele albastre cu cele negre)

LS PCLSLRY SQMP!

  • CUVINTE INVERSATE – reprezintă un cod simplu de rezolvat; trebuie să citiți cuvintele și propozițiile de la dreapta la stânga și să descoperiți înțelesul acestora.

Câte secunde vă ia să descifrați următorul mesaj?

ELELETS AEDEV ITOP UN LEFTLA SUS LUPAC