CĂI SIMPLE PRIN CARE COPIII DESCOPERĂ LECTURA

Copiii citesc din ce în ce mai puțin. Și din ce în ce mai puțini copii citesc.  Poate pentru că au multe alte opțiuni de petrecere a timpului liber. Poate că nu au descoperit la timp bucuria lecturii. Poate că nu au avut modele pe care să le urmeze. 

Ne dorim un copil care să descopere ce se ascunde între filele unei cărți? Noi suntem cei care îl putem orienta către această lume fascinantă, prin căi variate și atractive.

 Ce NU  funcționează în mod sigur?

  • NU ÎL CICĂLI: spunându-i repetitiv că trebuie să citescă nu faci decât să-l deconectezi, să-l determini să te ignore, chiar dacă nu-ți arată asta. Cicăleala e total neproductivă, căci stârnește rebelul din el și în mod sigur va riposta … într-un fel sau altul. Pe de altă parte, în acest mod dăm naștere la resentimente, iar resentimentele deteriorează relațiile. Acesta chiar ar fi ultimul lucru pe care ni l-am dori când vine vorba de copilul nostru!
  • NU ÎL FORȚA:  constrângerea va duce doar la superficialitate. Poate că va citi câteva pagini, câteva minute, dar doar ca să iasă din situație. Nu cu plăcere, nu cu bucurie. 

Și atunci, ce ar fi recomandat?

  1. Alegeți împreună cartea potrivită folosind Regula celor cinci degete. Roagă-l pe cel mic să deschidă cartea oriunde dorește și să citească pagina respectivă. De fiecare dată când găsește un cuvânt necunoscut, va ridica un deget. Dacă ridică cele 5 degete, înainte de a termina pagina, în mod sigur, cartea e prea grea pentru el. Dacă nu ridică niciun deget, probabil că e prea ușoară și poate fi citită cursiv. Varianta de mijloc este cea mai potrivită.
  2. Fă din lectură o activitate amuzantă: citiți pe roluri sau cu intonații diferite, imitați diferite personaje, citiți în șoaptă sau cu voce foarte ridicată.  Nu ezitați să vă mișcați în timp ce citiți! Alternând modurile de citire, copilul se va lăsa purtat de schimbările introduse și nici nu-și va da seama când termină lectura.
  3. Fii un model pentru copilul tău! Lasă-l să te descopere citind, împărtășește-i cu încântare din cărțile tale,  ține-l în suspans, stârnește-i curiozitatea!
  4. Observă ce îl interesează și pune-i la dispoziție cărți care să corespundă intereselor lui. Pot fi simple rețete, articole din revistă, curiozități din natură sau orice simți că îi stârnește interesul.
  5. Crează o atmosferă plăcută, găsește un loc liniștit, în care să nu-l distragă nimic.

Opțiunile în alegerea cărților sunt nelimitate; la fel și modalitățile prin care putem să-l încurajăm pe copil să le descopere și să le citească!