A FI PROFESOR

Profesorii ar fi putut să-și aleagă oricare altă meserie, au ales să educe.

A fi profesor este despre pregătire și profesionalism, despre educație, respect și emoție. Este despre o profesie de 365 zile în care gândești, cauți și adaptezi, în care te perfecționezi, experimentezi și te reînnoiești permanent, pentru a preda și învăța în același timp, pentru a forma și a te lăsa format. Oferi căldură și entuziasm, primești energie și un spectru complet de emoții, emoții ce vin din viața celor aproximativ 25 de elevi pe care îi ai în față și alături de care încerci situații noi de fiecare dată. Este despre interacțiune și implicare, despre așteptări și efort, despre motivare și dăruire.

Profesorii sunt arhitecți care creează medii favorabile învățării, calde și stimulatoare, pe care le schimbă periodic, în funcție de grupul căruia se adresează, de temă și moment. Proiectează, construiesc treaptă cu treaptă și urmăresc etapele de realizare, structurează, pun temelii pe care adaugă constant cunoștințe, deprinderi, priceperi. De temeinicia muncii lor depinde durabilitatea și eficiența construcției educaționale.

Profesorii sunt actori și regizori, care interpretează o mulțime de roluri pe care le pun în slujba elevului; le pasă de ceea ce înțelege, simte și învață audiența, știu să improvizeze și să se  adapteze momentului și mai ales, fac tot posibilul să aibă cea mai bună prestație pe scena sălii de clasă.

Profesorii sunt ghizi în aventura cunoașterii, acordând elevilor responsabilitatea propriei învățări. În mod tradițional, cadrul didactic era considerat ca un izvor de cunoștințe, din care elevul trebuie să absoarbă necondiționat, fără intervenție și filtru. Acum se conturează din ce în ce mai des rolul profesorului de a dirija și a acționa ca agent educațional ce valorifică oportunitățile de învățare.

Profesorii sunt sculptori care modelează personalități și caractere, folosind instrumente aparte, materiale dure sau care se lasă ușor transformate, toate lucrate cu măiestrie pedagogică, tact și responsabilitate.

Profesorii sunt elevi care caută să exploreze noul și să dezvolte noi și noi căi prin care să atingă standarde moderne de predare și formare. O predare autentică nu se obține automat, în urma experienței și calificării profesionale,  ci este un proces continuu de învățare, descoperire și evaluare, de îmbunătățire și adaptare a strategiilor la structura și sintalitatea fiecărei clase în parte.

Este clar că un profesor îndeplinește o misiune complexă, la care reflectează zilnic pentru a o duce la  îndeplinire cu satisfacție și bucurie, în care pune suflet, creativitate și idei. Fiecare pas se oglindește în elevul pe care îl formează și inspiră, în traseul profesional pe care acesta îl urmează, în amprenta lăsată generațiilor de copii.