CELE MAI IMPORTANTE 3 LECȚII ALE ACESTUI AN ȘCOLAR

Un singur lucru este cert: totul trece. Un singur lucru este constant: schimbarea. Un singur lucru există: clipa de față. (Socrate)

Am traversat un an școlar cu totul diferit față de tot ceea ce știam, credeam și mai ales speram. Ne-am trezit față în față cu un ocean de necunoscute și incertitudini pe care a trebuit să vâslim pentru a ajunge la un țărm care să ne ofere cât de cât stabilitate și satisfacție. Nu a fost un drum ușor și am învățat din mers cum să depășim nesiguranța, să răzbim și să ne strecurăm mai departe. Cu toate acestea, am avut parte de o mulțime de momente frumoase, provocări și reușite, experiențe care vor sedimenta formarea noastră ca oameni.

Am înțeles că schimbarea te poate lua oricând prin surprindere, nu te anunță cu surle și trâmbițe, nu-ți lasă timp de pregătire sau așezare pe poziții. E ca dragostea la prima vedere :). Vine, te învăluie și de aici ești pe cont propriu.  Reperele se schimbă, timpul capătă o altă dimensiune, mintea nu mai înțelege prea multe și te lași purtat de valul schimbării.  Când începi să te dezmeticești, încerci să potrivești cheile pe care le ai adunat de-alungul timpului și să cauți o ieșire sau măcar un drum. Nu toate se potrivesc, nu toate deschid ușa mult dorită, dar ești deja în joc și trebuie să mergi înainte. Aici intervine adaptabilitatea și inventivitatea, capacitatea de a a căuta soluții și a depăși probleme, de a nu te lăsa doborât de orice deviere de la cursul normal al vieții. Până la urmă, viața întreagă e o lecție din care învățăm continuu, de care ne bucurăm și în care experimentăm.

Am realizat că, ne place sau nu, tehnologia face parte din noi, că suntem într-un plin proces de simbioză din care nu avem cum să ieșim prea ușor. Important este să nu ne lăsăm copleșiți de puterea ei, să continuăm să o folosim în favoarea noastră și să o transformăm într-o oportunitate de avansare intelectuală, să fim coordonatorii ei și nu simpli consumatori dependenți de aplicații și programe. Computerele și roboții nu vor putea înlocui niciodată profesorii, dar îi pot asista și susține pentru un impact valoros asupra rezultatelor învățării.

Am învățat să lucrăm în echipă, să împărtășim și să generăm idei, am învățat să apreciem interacțiunea reală, față în față, nemediată de ecrane, să ne analizăm pe noi înșine și să creăm din zi în zi cea mai bună versiune a noastră.

Experiența confruntării cu această perioadă va avea un impact de neuitat asupra tuturor, iar lecțiile dobândite acum se vor așeza în inimi și minți pentru a declanșa noi direcții, atitudini, moduri de raportare și de gândire pentru fiecare dintre noi.