7 REZOLUȚII LA FINAL DE AN
E final de an, un an dificil și solicitant, dar în același timp extrem de prețios pentru lecțiile oferite, pentru experiențele acumulate și pentru proiecțiile trasate. Poate mai mult ca oricând, apreciem faptul că am trecut cu bine peste momente imprevizibile și derutante, că am rezistat impulsului de a renunța și că suntem încă aici, tot NOI, doar că mai învățați, mai atenți și mai pregătiți pentru un alt început.
Când tragem linie, ne place să credem că am evoluat, că am crezut în noi și în cei din jur, că nu am lăsat să treacă nicio zi în care să nu fi fost de folos cuiva, că suntem mulțumiți de cum am simțit, gândit și acționat în raport cu ceilalți.
După fiecare etapă, dar mai ales la sfârșit de an, ne simțim motivați să o luăm de la capăt, stabilindu-ne obiective simple, măsurabile, ușor de urmat și cuantificat. Iată câteva rezoluții pe care le putem avea în vedere în anul ce vine:
- Să învățăm ceva nou în fiecare zi – în general avem 2-3 domenii pe care le stăpânim foarte bine: unele care țin de job, altele care țin de hobby-uri. Acestea contează pentru noi și simțim nevoia să le deslușim cât mai bine, pentru o înțelegere profundă a fiecărui aspect care derivă de aici. Dar viața cuprinde mult mai multe zone, tocmai de aceea este esențial să încercăm să asimilăm informații sau deprinderi din domenii diverse, să învățăm constant și să ne adaptăm din mers. Fiecare zi ne oferă lecții: trebuie doar să fim conștienți și să ne lăsăm transformați, tinzând mereu spre conturarea celei mai bune variante a noastră. Învățarea conturează caracterul, ne ajută să înțelegem procese istorice, sociale sau naturale, care ne afectează sau limitează viața, ne oferă perspective noi, ne face mai încrezători și mai buni.
- Să citim mai mult: într-o lume a ecranelor, tabletelor și telefoanelor este ușor să uităm cât de plăcut este să ne lăsăm absorbiți de o carte bună. Citind, ne facem nouă înșine o favoare, pentru că devenim mai creativi, mai deschiși, mai abili în a înțelege fenomene și procese. Un obiectiv realist pentru un an întreg vizează cel puțin 20 cărți. Timpul petrecut în compania acestora cu greu poate fi înlocuit de altceva mai atrăgător.
- Să alocăm o oră pe zi visurilor noastre: uneori ne complacem în ideea că nu avem timp pentru nimic altceva, cu atât mai puțin pentru visuri sau pasiuni. Indiferent de ceea ce ne propunem (să câștigăm mai mulți bani, să învățăm să cântăm la un instrument sau să planificăm o vacanță de neuitat) e important să facem zilnic pași mici pentru creionarea visului nostru, să avem o atitudine pozitivă și energie canalizată în direcția potrivită. La finalul anului, vom cumula 365 ore dedicate visului nostru.
- Să ne bucurăm de lucrurile mărunte (o privire, un zâmbet, o îmbrățișare, un compliment sau o dedicație). Cât de frumos și valoros e un apus sau răsărit de soare, cât de plăcută e o plimbare pe plajă, cât de natural e un joc de copii la care participi fără vârstă sau reguli?!
- Să petrecem mai mult timp în natură.
- Să zâmbim mai des.
- Să fim noi înșine și să ne placă asta.
Un an nou se așează în fața noastră. Haideți să-l întâmpinăm cu bucurie și să trăim fiecare clipă din plin!
Sărbători fericite tuturor!!!