6 BENEFICII ALE ÎNVĂȚĂRII DE ACASĂ

„Învățarea este ca vâslitul în amonte: dacă nu mergem înainte, alunecăm înapoi.” (proverb chinezesc)

Trecem printr-o perioadă în care toate domeniile și-au încetinit ritmul de acțiune… nu același lucru se întâmplă cu educația. Aceasta trebuie să continue, pentru că așa cum spunea pedagogul John Dewey, educația este viața însăși. Suntem nevoiți să regândim modul de derulare a predării-învățării, ținând cont de distanța dintre profesor și elevi, dar și de instrumentele pe care le avem la îndemână.

Darul nostru pentru copii este acela de a-i învăța să învețe. Indiferent de condiții sau de perioadă. Trebuie să ne asigurăm că ei vor continua să învețe pe parcursul întregii vieți, că vor reuși să-și construiască și să-și urmeze propriile vise, că nu se vor opri din formare și autodefinire.

Acum ei sunt nevoiți să se adapteze și să învețe de acasă. Chiar și așa, se pot bucura de unele beneficii care nu se regăsesc în sala de clasă:

  • PERSONALIZAREA MEDIULUI DE ÎNVĂȚARE – banca școlii este înlocuită cu un birou confortabil, cu scaun ergonomic și obiecte familiare care înveselesc spațiul. Chiar dacă unii copii vor dori să stea în pat, această poziție nu este recomandată, pentru că favorizează scăderea capacității de concentrare și apariția somnolenței. De asemenea, ar trebui evitată încărcarea spațiului cu jocuri, cărți sau gadget-uri care pot perturba activitatea de învățare.
  • OPTIMIZAREA TIMPULUI –  învățarea se derulează conform unui orar stabilit, care poate fi urmat cu rigurozitate, fără riscul de a întârzia sau pierde nejustificat vreo oră. De asemenea, scade considerabil timpul pentru pregătirea intrării la lecție, nu se pierde timp în trafic sau pe holurile școlii.
  • DEZVOLTĂ AUTODISCIPLINA ȘI RESPONSABILITATEA – de cele mai multe ori, copilul trebuie să acționeze pe cont propriu, să gestioneze rapid și corect sarcinile pe care le primește, să managerieze situațiile care țin de funcționarea aplicației, să ia decizii și să se încadreze în timpul dat. În același timp, se îmbunătățesc abilități tehnice, prin exersare și aplicare în contexte variate de lucru.
  •  Este favorizată CONCENTRAREA, ca urmare a faptului că fiecare lucrează individual, fără colegi de bancă care să-i distragă sau să-i antreneze în activități paralele.
  • ASIGURĂ CĂI MULTIPLE DE COMUNICARE CU PROFESORUL. Copiii au oportunitatea să dezvolte modalități variate de interacțiune, atât în scris, cât și oral, prin intermediul mesajelor, mail-urilor sau conversațiilor telefonice. Ideal este să se stabilească de comun acord cele mai eficiente modalități de comunicare, astfel încât să se asigure un feedback permanent.
  • Este ECO- FRIENDLY – fișele de lucru sunt înlocuite cu materiale online, ușor de accesat, de completat și care pot fi revizuite ori de câte ori este nevoie.

Învățarea, ca formă complexă de activitate este guvernată de reguli, principii și legi proprii, pe care încercăm să le respectăm și adaptăm în funcție de particularitățile individuale și să le utilizăm în favoarea noastră, acționând eficient, inteligent și creativ.