PLICTISEALA ESTE BUNĂ

Planeta întreagă ia o pauză. Doar copiii sunt neobosiți 🙂

În această perioadă, ei petrec cea mai mare parte a timpului în casă, iar noi investim timp, energie și idei pentru a da naștere unor activități cât mai variate, care să îi ajute din punct de vedere educativ, să-i stimuleze, dar să-i și relaxeze.

Și, cu toate acestea, reușesc să se plictisească. Și ne îngrijorăm. Ne simțim responsabili să umplem cu ceva golul pe care îl crează starea de plictiseală.

Aceste episoade nu sunt deloc periculoase, din contră, ajută creierul să lucreze mai bine, să dezvolte idei noi, să rezolve probleme și situații. Este extrem de important pentru noi toți să avem momente în care principalul plan este  să nu ne facem niciun plan și să lăsăm lucrurile să decurgă de la sine.  Să ținem minte: PLICTISEALA înseamnă OPORTUNITATE, căci creierul care nu este ocupat cu tablete, telefoane, jocuri video sau orice altceva, este mai determinat să încerce lucruri noi, să experimenteze, să ia parte la ceva ce n-ar face în mod normal.

  • Principalul beneficiu este acela că plictiseala susține creativitatea. Când un copil nu are ce face, inventează. Se dezvoltă acei stimuli interni care permit minții să producă întrebări, să creeze scenarii și vise, dezvoltând astfel spiritul creativ și imaginația.
  • Plictiseala stimulează independența, forțând copiii să găsească singuri acele căi de acțiune care îi fac fericiți. Dacă părinții s-ar preocupa tot timpul să găsească modalități de a umple timpul copiilor, aceștia din urmă nu ar  învăța nicicând sa faca asta pentru ei înșiși.
  • Îi ajută pe copii să se descopere. Când cei mici se plictisesc, lumea din jur devine atât de tăcută, încât se pot auzi pe ei înșiși. Astfel, pot descoperi interese și pasiuni noi, pe care ulterior să le urmeze.
  • Plictiseala determină rezolvarea de probleme. Copiii se obișnuiesc în timp  să ia propriile decizii cu privire la modul în care își vor folosi timpul liber.
  • Înlesnește interacțiunea cu ceilalți. Când se plictisesc, copiii se văd nevoiți să iasă afară, să se joace, să-și facă prieteni noi.

Tehnologia modernă, atât de accesibilă astăzi, poate avea un efect negativ semnificativ asupra dezvoltării emoționale; oferind stimuli în mod continuu, crează dependență. Limitarea acesteia poate genera plictiseala, dar, în același timp și o oportunitate extrem de valoaroasă de reîncărcare psihică  și de resetare a rutinelor zilnice.

Plictiseala constructivă este esențială pentru dezvoltarea mentală și emoțională, tocmai de aceea e necesar să ne asigurăm că lăsăm și goluri în program, pe care copiii să le umple singuri, apelând la imaginație și creativitate.