JOCURI PENTRU CULTIVAREA ÎNCREDERII

Principalul atribut al jocului, în orice etapă de vârstă, constă în disponibilitatea acestuia de a deveni un instrument veritabil de educație, ușor de adaptat și utilizat, cu efecte fantastice în ceea ce privește dezvoltarea personalității copiilor. Multe jocuri și activități, derulate în familie sau grădiniță / școală au rolul de a cultiva încrederea în sine, prin simplul fapt că permit copiilor să privească înainte cu detașare și relaxare, cu lecții învățate, cu independență câștigată și situații depășite cu succes. Când copilul crede că poate îndeplini sarcinile pe cont propriu, se va simți pregătit pentru provocările vieții, bazându-se pe abilitățile sale de a debloca acel depozit de energie necesar în orice tip de acțiune.

Mai jos veți găsi câteva idei care pot contribui la stimularea încrederii în sine, în partenerul de joc sau în grupul de interacțiune:

  1. Mesajul pozitiv – preluat și adaptat din pedagogia step by step, mesajul zilnic poate căpăta forme variate, de la sfaturi haioase, la citate motivaționale sau gânduri personale, toate cu rolul de a-i încuraja și aprecia pe elevi.  Încrederea se clădește treptat, tocmai de aceea o astfel de activitate zilnică joacă un rol incredibil în suportul emoțional al copiilor.
  2. Cutia complimentelor – se pregătesc bilete cu complimente, care se amestecă într-un bol. Rând pe rând, copiii extrag bilețele, citesc cuvintele frumoase și le atribuie unor colegi. Capacitatea de a face și a primi complimente este extrem de importantă în construirea relațiilor de prietenie, în sedimentarea stimei de sine și acceptarea rolurilor sociale.
  3. Jurnalul Super Puterilor – elevii sunt încurajați să țină un jurnal în care să noteze evenimente cu impact asupra vieții lor. Conștientizarea situațiilor variate, a greșelilor și a modului în care acestea au fost sau pot fi corectate reprezintă o oportunitate de învățare și stabilizare a emoțiilor. Viața însăși e cel mai dinamic profesor, iar copiii pot învăța astfel să se focuseze pe lucrurile care nu ies din prima, să nu le ignore și să le depășească. Acest proces asigură încrederea în forțele proprii, motivează și dezvoltă.
  4. Construiește din ce ai! – rezolvarea situațiilor problemă reprezintă un alt mijloc de dezvoltare a încrederii, prin faptul că elevii sunt puși în situația de a experimenta și reorganiza ideile pentru a găsi soluții potrivite. Un joc interesant constă în a cere copiilor să construiască un anumit obiect folosind 4 materiale la alegere, gândindu-se de ce au nevoie pentru a uni componentele, astfel încât obiectul să poată fi utilizat. Este un tip de provocare în mai mulți pași, care forțează copilul să se gândească la mai multe lucruri simultan, să experimenteze, să testeze și să finalizeze.

Modul în care ne raportăm la copii se va reflecta în comportamentul și atitudinea lor, de aceea nu trebuie să ezităm să le insuflăm încredere, să îi învățăm să fie curajoși, echilibrați, pregătiți pentru noi și noi confruntări.