IDEI DE JOCURI LA REVENIREA ÎN ȘCOALĂ

Într-un moment de mare incertitudine, ne agățăm de ceea ce știm sigur: vrem să ne revedem elevii și colegii, vrem să îi avem în față și să găsim acele modalități prin care să recuperăm timpul petrecut în afara clasei, să ajustăm strategiile și acțiunile noastre, astfel încât lucrurile să intre în făgașul normal și elevii să se redescopere, atât individual, cât și ca parte a grupului din care fac parte. La revenirea în bănci, copiii au nevoie de momente în care să se simtă unii pe alții, să interacționeze (cel puțin verbal), să-și regleze comportamentul în contextul raportării la sine și la ceilalți.  Creând situații prin care asigurăm confortul elevilor, construim punți pentru creșterea disponibilității de învățare și implicare.

Iată câteva idei de jocuri, care pot fi folosite cu succes la revenirea în școală, jocuri care contribuie la instalarea unei atmosfere benefice comunicării și învățarii:

  1. Capsula timpului – în mod sigur, revenirea la școală  are o valoare cu totul aparte pentru fiecare dintre noi, profesori sau elevi. Revederea (în maniera față în față) poate fi marcată prin intermediu unui moment de genul: Elevii vor crea propria capsulă, folosind un borcan sau o cutie reciclată, în care adaugă o fotografie din prima zi de școală a semestrului al II lea, o scrisoare cu gândurile, cu visele și proiecțiile lor, un mesaj secret, etc. Toate capsulele se colectează într-un cufăr al clasei, care se sigilează și se deschide în ultima zi a anului școlar. Impactul va fi mare în momentul în care elevii vor fi puși în situația să se redescopere după câteva luni de școală, să recitească mesajele și să admire fotografiile ascunse în capsulă.
  2. Spion printre cărți – solicitați elevilor să aleagă la întâmplare o carte din bibliotecă, un manual sau o revistă. Au  la dipoziție 5-10 minute să realizeze diferite sarcini de căutare și descoperire de genul: Găsiți 10 substantive comune, 3 adjective, 4 cuvinte formate din 5 silabe, 4 cuvinte cu sens opus, etc. Sarcinile se pot construi în jurul noțiunilor de gramatică, literatură, dar și geografie, istorie, educație civică.  Cei care rezolvă corect și în timp sarcinile date sunt declarați spioni în lumea cărților și primesc puncte sau alte recompense.
  3. Ghicește din 15 întrebări – acest joc introductiv are drept scop implicarea reală a tuturor elevilor clasei și descoperirea răspunsului prin participarea lor comună. Alegeți un obiect, o stare sau un subiect pe care doriți să-l abordați și stimulați elevii să pună întrebări pentru a descoperi despre ce obiect / subiect este vorba. Răspunsul poate fi DA sau NU, iar întrebările vor fi formulate în genul: Este pe catedră? Este dreptunghiular? Se poate mișca? Fiecare răspuns contează și sprijină echipa în identificarea cât mai rapidă a obiectului / temei. Cel care ghicește răspunsul devine personajul principal, care alege și coordonează derularea jocului.

O clasă de elevi care își desfășoară activitatea într-o atmosferă caldă și relaxată beneficiază de oportunități multiple de experimentare a unor situații noi de învățare, de comunicare și interacțiune.