DE CE UITĂM CE AM ÎNVĂȚAT?

Știați că în primele 48 de ore uităm 75 – 80% din ceea ce am învățat? După această perioadă se produce o stabilizare a uitării, dar din păcate abia atunci când ne-a mai rămas foarte puțin din informațiile cu care am intrat în contact. Și atunci ne întrebăm: poate fi prevenită uitarea imediată? În mod cert, se poate. Trebuie doar să știm cum să acționăm corect și mai ales, la timp.

În acest sens, vom porni de la 2 premize extrem de importante:

  • învățarea reală se produce datorită repetiției
  • învățarea presupune conectarea informațiilor noi cu cele deja existente

Cu cât ne gândim mai mult la o informație, o reluăm în forme diferite, o analizăm și restructurăm, cu atât mai mult va crește profunzimea înțelegerii și activismul intelectual, care la rândul lor vor declanșa sporirea productivității învățării. Cercetările au demonstrat faptul că mintea noastră are tendința de a reține mai bine diferențele, aspectele contradictorii, opozițiile decât asemănările, aspectele liniare sau elementele repetitive. Tocmai de aceea, atunci când învățăm și repetăm e necesar să apelăm la comparații, confruntări cu cât mai multe surse, argumente și contraargumente, în urma cărora să ne formăm o imagine completă și un punct de vedere propriu.

Pentru a avea un acces rapid la informație și a diminua uitarea, e nevoie să corelăm timpul optim de studiu cu un număr adecvat al repetărilor. E important de știut că repetarea este eficientă dacă apare la momentul potrivit; folosită irațional poate deveni o piedică în retenție.

Iată câteva aspecte care ne vor ajuta să repetăm corect:

  1. După învățarea inițială, conținutul va fi repetat în a treia, a șasea și a zecea zi. Pauzele din celelate zile au un rol esențial în sedimentarea materialului, în crearea conexiunilor și stabilizarea acestora. Astfel se asigură o însușire temeinică și pentru o perioadă îndelungată de timp.
  2. Recapitulările se vor face în absența materialului, prin reproducerea în gând sau cu voce tare. Dacă ne uităm pe notițe sau în manual, se instalează falsa impresie că am reținut informația și atunci învățarea devine superficială. Desigur, ne putem corecta și controla, confruntând ceea ce am repetat cu materialul studiat.
  3. Să reluăm în minte, înainte de somn, anumite aspecte esențiale. Somnul are un efect de întărire și fixare a informațiilor, așa că putem apela cu încredere la ajutorul lui.
  4. Poate cea mai importantă regulă, de la care chiar nu am făcut rabat vreodată: nu învățăm sau repetăm cu o zi înainte de un examen, concurs, test important. Riscăm să repunem în mișcare informații deja sedimentate, să le deranjăm din conexiunile lor și în ziua marelui eveniment să nu știm de unde să le luăm :). Regula se aplică dacă conținuturile au fost învățate temeinic, la timp și cu responsabilitate.

Doar învățând cum să învățăm, capacitățile noastre vor fi valorificate la maxim și ne vom dezvolta abilitatea de a opera cu informațiile, aplicându-le și utilizându-le în contexte variate și cel mai important, în viața de zi cu zi.